Conferentie Samen opleiden UvA, HvA, VU en opleidingsscholen

Datum/Tijd
26/01/2023
09:45 - 16:00


Op donderdag 26 januari 2023 vindt de twaalfde conferentie Samen Opleiden & Professionaliseren plaats in het Kohnstammhuis in Amsterdam van 09.45 tot 16.00 uur.

De conferentie wordt weer georganiseerd door HvA, UvA, VU en opleidingsscholen. We gaan er op dit moment vanuit dat we elkaar op 26 januari live kunnen treffen in het Kohnstammhuis aan de Wibautstraat in Amsterdam. De conferentie is bedoeld voor schoolopleiders, werkplekbegeleiders, instituutsopleiders, schoolleiders en iedereen die anderszins betrokken is bij het opleiden van leraren.

Dit jaar staan twee inhoudelijke thema’s centraal: (1) kansen(on)gelijkheid in het onderwijs en (2) coaching. Tijdens het ochtendgedeelte en het middaggedeelte beginnen we met een keynote. Daarna volgt steeds één ronde parallelsessies. We sluiten de dag af met een borrel.

De ochtendkeynote wordt verzorgd door Louise Elffers (HvA/UvA) en gaat over kansengelijkheid in het Nederlandse onderwijs. Louise is de schrijver van het veelbesproken boek Onderwijs maakt het verschil. Kansengelijkheid in het Nederlandse onderwijs. Zij zal ingaan op de vraag wat er moet gebeuren om het ideaal van kansengelijkheid in het onderwijs in Nederland in de praktijk te brengen.

De middagkeynote is van Jannet van Drie (UvA) en gaat over taalontwikkelend lesgeven en opleiden. Er zijn op dit moment veel zorgen over de taalvaardigheid van leerlingen. Taalontwikkelend lesgeven is belangrijk om leerlingen toegang te geven tot de taal die ze nodig hebben in samenleving en beroep. Jannet zal ingaan op hoe je als (vak-)docent taalontwikkelend kunt lesgeven en wat dit betekent lerarenopleidingen en samen opleiden.

Het doel van de dag is: samen onderzoeken en samen professionaliseren. Als lerarenopleiders willen we gebruik maken van bewezen best practices en dat de driehoek theorie, praktijk en persoon van de LIO goed functioneert. Daarom is het belangrijk dat we elkaar ontmoeten en dat we kennis en ervaringen over het opleiden van leraren delen. Op de conferentiedag zal voldoende tijd zijn om elkaar te ontmoeten en te netwerken.

Informatie over de conferentie vind je via deze link:

https://www.hva.nl/werkplekleren/gedeelde-content/nieuws/nieuws/2022/12/conferentie-samen-opleiden.html