Begeleiding Startende Leraren en ICALT-trainingen

VERVOLG FRISSE START

Frisse Start, dat is de naam van het project Begeleiding Startende Leraren in de regio Noord-Holland en Zuidelijk Flevoland. De naam staat voor wat men beoogt met het project: samen met opleidingen en scholen een frisse, succesvolle start voor beginnende leraren in het voortgezet onderwijs creëren.

De projecten Begeleiding Startende Leraren (BSL) worden gefinancierd vanuit OCW in het kader van de ambities die geformuleerd zijn in de Lerarenagenda 2013-2020 en in het sectorakkoord van het Voortgezet Onderwijs. De BSL-projecten zijn gericht op het versnellen van de professionele groei en het reduceren van de uitval van starters. Hiertoe zijn binnen ROSA afgelopen jaar door bijna alle scholen driejarige inductie-arrangementen ontwikkeld.

Het BSL-project is verlengd tot zomer 2019 dat betekent dat er vanuit Frisse Start nog 2 jaar activiteiten kunnen worden gecontinueerd.

Coaches Frisse Start bijeenkomsten
Voor dit jaar staan al twee Frisse Start bijeenkomsten gepland:

Datum: dinsdag 7 november 2017
Tijd: 13.30 – 16.30 uur
Locatie: Panta Rhei

Datum: woensdag 11 april 2018
Tijd: 13.30 – 16.30 uur
Locatie: HVC

ICALT-trainingen
Deze trainingen worden zoveel mogelijk op locatie aangeboden voor groepen van ongeveer 15 personen. Een combinatie van ICALT-1 en 2 op één dagdeel is mogelijk mits de deelnemers zich voorbereid hebben door het volgen van de digitale training www.lerenobserveren.nl. Voor uiteenlopende doelgroepen kan ICALT op Maat aangeboden worden.

Voor de komende periode staan er verschillende trainingen voor en op ROSA scholen gepland:  ICALT 1, 2 en 3 trainingen.

Datum: donderdag 19 oktober 2017
Training: ICALT 3 Activerende didactiek
Tijd: 13.30 – 17.30 uur
Locatie: Alkwin Kollege

Datum: donderdag 2 november 2017
Training: ICALT 1
Tijd: 13.30 – 17.30 uur
Locatie: SG Panta Rhei

Datum: donderdag 16 november 2017
Training: ICALT 2
Tijd: 13.30 – 17.30 uur
Locatie: Hermann Wesselink College

Datum: donderdag 30 november 2017
Training: ICALT 3 Differentiëren
Locatie: Amstelveen College

Wat is ICALT 3?
Op verzoek van de deelnemers aan de ICALT-trainingen 1 en 2 zijn er vier verschillende vervolgtrainingen ontwikkeld. Deze vier trainingen van ICALT 3 bieden concrete handreikingen en oefenmogelijkheden voor het voeren van een ontwikkelingsgericht gesprek met een starter op basis van de Zone van Naaste Ontwikkeling.

Voor wie?
Begeleiders van starters die gecertificeerd zijn voor observeren met ICALT (training ICALT-1), daarna deelgenomen hebben aan ICALT-2 (Zone van Naaste Ontwikkeling) en ervaring opgedaan hebben met het observeren van lessen.

Onderwerpen
Tijdens de trainingen kom je meer te weten over het specifieke domein (3B Activeren, 3C Differentiëren, 3D Leerstrategieën) en oefen je een gesprek met de starter die zich wil ontwikkelen in dit domein. Hoe maak je echt contact met de starter over dit onderwerp? Hoe kom je op concrete afspraken uit die voor de starter haalbaar en motiverend zijn?
Voor meer informatie kun je terecht bij Lieke Kievits (l.kievits@alkwin.nl). Direct aanmelden kan bij Marijke Blom (m.h.blom@vu.nl).

LANCERING ICALT E-LEARNING!
Vanaf heden bestaat de mogelijkheid het gebruik van ICALT te oefenen via de ICALT e-learning! In je eigen persoonlijke online leeromgeving kun je verschillende ‘real life situaties’ in de klas scoren en vergelijken met de scores die experts aan de videofragmenten hebben toegekend. De experts, die ervaren docenten en opleiders zijn, hebben elke score bovendien van een toelichting voorzien. Ook kun je per domein van pedagogisch-didactisch handelen extra informatie lezen en/of extra oefenen.

Toegang is heel eenvoudig, door onderstaande stappen te volgen:
1. Ga naar www.lerenobserveren.nl
2. Druk op “meld je aan”
3. Druk onder inlog-procedure op “registreren”
4. Vul voornaam, achternaam, school e-mailadres en BRIN-nummer in en ga akkoord met de voorwaarden
5. Activeer je account via de mail die je ontvangt van het ICALT-team.
Daarna kun je aan de slag!
Voor meer informatie, klik hier.