Diversiteit in het onderwijs, 14 februari 2019

De achtste conferentie Samen Opleiden (UvA/VU) gaat over Diversiteit in het onderwijs, een thema dat elk jaar belangrijker lijkt te worden.

Diversiteit in het onderwijs betekent een mix van meisjes en jongens, wit en zwart, homo en hetero, jong en oud, arm en rijk en leerlingen die extra zorg nodig hebben. Hoe bereiden we aankomende leraren goed voor op deze realiteit, hoe gaan we zelf om met de diversiteit van onze leraren in opleiding en wat kunnen we leren uit onderzoek en uit de praktijk?

Keynote sprekers
Twee keynote sprekers openen de dag: de socioloog Bowen Paulle en directeur van het Metis Montessori Lyceum (MML) Hüseyin Asma. Bowen Paulle vertelt in zijn keynote hoe de ongelijkheid in het onderwijs tegengegaan kan worden om zo integratie van de onder- en middenklasse te bevorderen. Bijvoorbeeld door High-Dosage Tutoring. Voor zijn onderzoek heeft Bowen lesgegeven en onderzoek gedaan op een middelbare school in de Bronx en in de Bijlmer. Voor Hüseyin Asma was ‘een school voor alle Amsterdammers’ zijn droom. Tien jaar geleden begon het MML met een mono-etnische groep van enkel Turkse leerlingen en nu is de leerlingenpopulatie een afspiegeling van de hoofdstad. Asma is van mening dat in een samenleving waar de tweedeling groeit onderwijs een krachtig middel is om die tegen te gaan. De nieuwe generatie Nederlandse leerlingen verdient dat.

Het middagprogramma bestaat uit workshops en ronde tafels, verzorgd door zo’n vijftien opleiders en onderzoekers én door leerlingen van het Alkwin Kollege (Uithoorn). Leerlingen uit de theaterklas van Het Schoter (Haarlem) krijgen het laatste woord en sluiten de dag af met een optreden.

Save the date en meld je aan
Ben je een werkplekbegeleider, schoolopleider of schoolleider die samenwerkt met de lerarenopleiding van UvA of VU of ben je een instituutsopleider? Schrijf 14 februari 2019 dan in je agenda en meld je nu alvast aan. Attendeer je collega’s ook op deze conferentie!

Klik hier om je alvast aan te melden voor de Conferentie Samen Opleiden