Kennemer Lyceum

“Op het Kennemer
maken we verbinding met elkaar en de wereld om ons heen,
zijn we actief, nieuwsgierig en ondernemend,
geven en krijgen we ruimte en vertrouwen.”

Het Kennemer Lyceum is een kleinschalige, overzichtelijke en veilige school voor havo,
atheneum en gymnasium.
De school telt ongeveer duizend leerlingen, is gehuisvest in een monumentaal pand en ligt prachtig in het groen.

De gerealiseerde nieuwbouw is passend en biedt alle mogelijkheden voor modern
onderwijs. We zijn trots op onze vaklokalen, mediatheek, atletiekbaan, sportvelden en
buitenruimte.

Het Kennemer Lyceum is opgericht in 1920 en is een van de oudste lycea van Nederland.
Het heeft een rijke historie én staat midden in een steeds veranderende tijd.
Het Kennemer is een school waar collega’s en leerlingen elkaar kennen. De lijnen zijn kort,
de onderlinge contacten goed en dat draagt bij aan een schoolklimaat waar leerlingen tot
hun recht komen, hun talenten kunnen ontwikkelen en met plezier en succes hun
schoolcarrière kunnen doorlopen.

Het Kennemer Lyceum is een ambitieuze school. We leggen niet alleen de lat hoog voor onze leerlingen, maar ook voor onze collega’s. Daarom staan bij ons onderstaande thema’s centraal:

1) Leren in de volle breedte
Leerlingen worden niet alleen uitgedaagd om hun intellectuele kwaliteiten te ontwikkelen, maar ook hun kwaliteiten op sportief, cultureel en sociaal gebied. Leerlingen verlaten onze school met een diploma en hebben alles in zich om zich te ontwikkelen tot volwassen wereldburgers. Ze nemen verantwoordelijkheid voor hun eigen gedrag en voor de wereld om hen heen. Ze zijn nieuwsgierig naar andere culturen en zijn internationaal georiënteerd.

2) Klaar voor de wereld van morgen
Het Kennemer bereidt leerlingen nog beter voor op een vervolgstudie in het hoger beroepsonderwijs (hbo) of het wetenschappelijk onderwijs (wo). Binnen de vhbo-route wordt expliciet gewerkt aan vaardigheden op het gebied van samenwerken, ICT, presenteren, reflecteren, en projectmatig werken. Deze route is praktijkgericht, waarbij onze leerlingen leren van ervaringen en inzichten van oud-leerlingen en professionals uit het beroepenveld.

Binnen de academische route oriënteren wij ons op de wetenschap en werken we aan onderzoeksvaardigheden, ICT, presenteren en oriëntatie op opleidingen en beroepen. Ook onze vwo-leerlingen leren van professionals afkomstig uit verschillende beroepen en gaan in gesprek met oud-leerlingen.

3) Ambitieus en de lat hoog!
Op het Kennemer zorgen we voor een stimulerend werk- en leerklimaat waarbinnen leren van en met elkaar vanzelfsprekend is. Fouten maken mag, van fouten wordt geleerd. Het geven en ontvangen van feedback is vanzelfsprekend.

Werken op het Kennemer Lyceum
Op onze school spelen docenten een belangrijke rol in de ontwikkeling van het onderwijs. Er is veel ruimte voor ontwikkeling van initiatieven en daarnaast maken docenten onderdeel uit van belangrijke werkgroepen binnen de school die zich richting op de ontwikkeling en groei van ons onderwijs. Leerlingen worden actief betrokken bij verschillende processen binnen de school. De leerlingenraad, leerlingen in een gymnasium denktank die andere scholen bezoeken om ideeën op te doen en de leerlingen die samen met ons de lustrum activiteiten organiseren zijn hier voorbeelden van.

Kijk gerust eens rond op onze mooie school via de virtuele tour: https://www.360rondleiding.nl/KennemerLyceum/index.html

Het Kennemer Lyceum als opleidingsschool
Het Kennemer Lyceum is in 2023 toegetreden als lid van opleidingsschool ROSA. Veel van onze docenten hebben ervaring met het begeleiden van stagiairs en hebben zich enthousiast aangemeld als werkplekbegeleider. Ook hebben we twee schoolopleiders die een veelzijdig en boeiend opleidingsprogramma aan het ontwikkelen zijn. En het leuke is, als stagiair kun jij ons opleidingsprogramma mede vormgeven.    

Wat kun je verwachten van een stage op het Kennemer Lyceum?

  • Professionele, ervaren en enthousiaste werkplekbegeleiders die de eerste aanspreekpunten zijn voor onze stagiairs.
  • Regelmatig thema- en intervisie-bijeenkomsten met mede stagiairs.
  • Een leerklimaat waarbij je veel feedback krijgt en waarbij bij elke docent de deur altijd open staat om mee te kijken in de klas.
  • Niet alleen leer je alles over het lesgeven maar we introduceren je ook in de bredere context van een middelbare school: oudergesprekken, rapportvergaderingen, schoolleiding, etc.
  • Een overzichtelijke school met een prettige werkomgeving waar je je snel thuis zult voelen. Onze docenten in opleiding worden echt als volwaardig onderdeel van het (docenten)team opgenomen.

Bereikbaarheid
Onze school is vanaf NS Station Haarlem en NS Station Overveen gemakkelijk te bereiken. Kom je bij ons stage lopen dan bieden wij een (OV) fiets aan om van het station naar de school te fietsen. Ook is er voldoende gratis parkeergelegenheid rondom de school.

Wie weet tot ziens als stagiair op het Kennemer Lyceum!

Kennemer Lyceum

Schoolopleider
Johannes Buter
Sophia Koningsveld
stage@kennemerlyceum.nl

Contactgegevens
Adriaan Stoopplein 7
2051 KA Overveen
023 – 522 1060
info@kennemerlyceum.nl
www.kennemerlyceum.nl